vrijdag 20 september 2013

Ik fiets, ik rij, ik vaar!


 
Een nieuwe week, een nieuw thema. Toen we deze ochtend in de klas kwamen stond er een blauwe koffer klaar. “Hmm, wat is dat nu weer?” vroeg Ilias, “misschien zijn het de muziekinstrumenten!” zei Luna. Maar nee hoor, die zitten in een rode koffer. Het is de PRAATKOFFER! Elke keer als we aan een nieuw thema beginnen staat de praatkoffer voor ons klaar om ons een beetje te helpen! Er zitten allerlei thematische materialen, knutselspullen, boekjes, handpoppen, … Zo ontdekten de kinderen zelf spelenderwijs het thema. Deze week zat het vol met verschillende voertuigen, kegels, politielichten, stopborden, verkeersborden, …

Na de speeltijd gingen we ook zelf echt in het verkeer, we gingen naar de trein kijken en verschillende verkeersborden en –situaties bekijken!
 


 

Op dinsdag lazen we een tweede verhaaltje van Octopus, hij helpt ons met de regels van het verkeer! Nadien gingen we zelf aan de slag. Op een blad moesten we verkeersituaties bekijken: is het kindje op een veilige manier in het verkeer of op een gevaarlijke manier. Dit konden de kleuters al vrij goed inschatten!

We speelden ook nog ruimtelijke spelletjes, want soms zegt de juf op straat wel eens: stop ACHTER de schildpad, stop als je NAAST de poort staat, … maar soms is dat nog een beetje moeilijk, daarom ging we het eens oefenen in de zaal!

 Oefenen voor de boscross:

Een half dagje school vandaag, de kinderen speelden heel flink in de verschillende hoekjes, kleurden een fiets in, die we vrijdag aan hun fiets/step gaan hangen als versiering, we speelden een spelletje in de kring én we luisterden naar een verhaaltje op de radio. We moesten goed luisteren, want we kregen geen prenten te zien. Veel kindjes konden nadien vertellen dat het over ‘Grote Anna’  ging, ze ging voor het eerst zwemmen!Al een hele week moeten we zorgen voor de kipjes op school. Elke week krijgt een klas deze taak. We gaven de kippen natuurlijk een naam, daar stond Amélie toch op! De zwarte kip kreeg de naam Woody (naar de knuffel van Zion Noah), en de grijze kip werd Annelies genaamd! Al een hele week leggen ze flink hun eitjes en daar gaan we morgen iets mee maken! We gingen natuurlijk ook turnen in de sporthal! Iets wat voor deze kleutertjes als een echte uitstap wordt beschouwd! Ze vinden het geweldig! We moeten eerst onze jas aan de kapstok hangen, doen dan onze schoenen uit en zetten die als twee dikke vrienden naast elkaar onder de bank. Dan kunnen we onze turnschoenen komen halen en proberen deze zelf aan te doen. Enkele kindjes hebben nog een beetje hulp nodig, maar voor de rest kan bijna elk kikkertje dat al zelf! BRAVO!!!

Vandaag STRAPDAG! Véél kindjes brachten hun fiets mee naar school! En dat was echt geweldig! We versierden ze met een ballonnetje, slingers en een zelfgemaakte tekening! We fietsen even rond de school, leerden oversteken met een fiets aan de hand, en lazen nog een laatste verhaaltje van octopus. Ons fruit ging terug mee naar huis, want toen we om de laatste eitjes van de kippen gingen hadden we er genoeg om voor elk kindje “verloren brood” te maken.
Al een hele week keken de kindjes er naar uit, maar of ze echt wisten wat het ging worden, daar twijfel ik aan!

Een filmpje over de strapdag:


http://www.youtube.com/watch?v=a_eXA-OvCmA&feature=youtu.be 
 
We maakten ook verloren brood:


 
 
En van meneer de directeur kregen we een knuffeltje, we gingen natuurlijk dank je wel zeggen!
 
 
Prettig weekend!

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten